Jochen

Mijn naam is Jochen en ik wil eventjes mijn ervaring als vrijwilliger bij de stad Roeselare met jullie delen!
Hoe het ooit juist begon, ben ik eerlijk gezegd al vergeten. Het is dan ook al meer dan 10 jaar geleden. In het begin konden jullie me vooral vinden op activiteiten, zoals de dag van de jeugdbeweging en de 100 dagen viering. Al snel kwamen daar de zomerfestiviteiten op de Grote Markt bij. Daar waren wij vooral aanspreekpunten voor de mensen, hielden we een oogje in het zeil en deden we de begeleiding van de artiesten.

Daarna startte mijn carrière als vrijwilliger bij Trax Festival. Eerst was ik enkel aanwezig op het festival, daarna hielp ik ook mee tijdens de opbouw. Toen de vraag kwam om mij meer te engageren, twijfelde ik geen moment. De eerste twee jaren was ik verantwoordelijk voor veiligheid, samen met Björn. Daarna schoof ik door naar de werkgroep logistiek. Sinds dan ben ik verantwoordelijk voor alle technische zaken. Zorgen voor elektriciteit, water, toiletten, indeling, materiaalaanvragen, …. noem maar op! We krijgen veel vrijheid van de stad, dat getuigt van vertrouwen.

Aangezien ik dit al 10 jaar doe, kan je concluderen dat de sfeer nog altijd goed zit. Bovendien heb ik er ondertussen ook veel nieuwe, goeie vrienden aan overgehouden!

Stephane

Mijn naam is Stephane, ik ben 67 jaar jong en was vroeger onderofficier in de medische sector bij Defensie. Sinds 2009 ben ik einde loopbaan en om niet helemaal stil te vallen, zocht en vond ik een nieuwe tijdsbesteding als vrijwilliger. Ik had het geluk te mogen starten in het toenmalige Wielermuseum, dat nu bekend staat onder de naam KOERS. Daar krijg ik te maken met heel uiteenlopende opdrachten. De ene dag zit ik tussen de wielertruitjes, de andere dag wordt mij gevraagd om foto’s van wielrenners te sorteren, klasseren en archiveren. Alles wat binnenkomt wordt gecontroleerd, zelfs boeken. Zo moeten we bijvoorbeeld nakijken of we geen dubbele werken in onze collectie hebben en verzamelen we de gegevens in het bibliotheekbestand.

Ik heb het heel goed getroffen als vrijwilliger hier in het team van KOERS. Na al die tijd ben ik de vaste medewerkers een beetje als familie beginnen beschouwen. Voor mij is vrijwilligerswerk iets wat ik niet meer zou kunnen en willen missen!

Katy

Sedert een aantal jaren doe ik vrijwilligerswerk in onder meer Ter Posterie, het kunst- en erfgoedhuis van de stad Roeselare. Mijn taak bestaat erin de bezoekers te onthalen en een klein woordje uitleg te geven over de lopende tentoonstelling. Aangezien ik zelf ook een grote interesse heb in kunst en cultuur, is dit een toffe uitlaatklep.

Het vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening. Bij iedere nieuwe tentoonstelling krijgen wij een mini opleiding over het werk en maken wij kennis met de kunsten(a)ar(es). Dit is een leuke manier om kunst beter te leren kennen en mensen te ontmoeten. Als de ene expo ten einde loopt, kijk ik al uit naar wat de volgende zal brengen. Elke keer een nieuwe ervaring rijker.

Samen met de andere vrijwilligers vormen wij een tof team en ondertussen zijn we een hechte groep geworden. De steun en waardering die wij krijgen van de organisatoren doet deugd. Soms krijgen we zelfs een persoonlijke dankjewel van de kunstenaars zelf. Het zijn die kleine dingen die vrijwilligerswerk voor mij de moeite waard maken!

Partners:

Roeselare Howest Provincie West-Vlaanderen